27 Şubat 2012 Pazartesi

Dikkat Bu Post Ağız Sulandırabilir:) Bosna-Hersek Gezisi

Geçen hazirran ayında gittik Bosnaya hayal edemeyeceğim kadar güzeldi herşey. Bosna halkını çok sevdim bi kere onu baştan söyliyeyim. Onlarda bizi çok seviyorlar. Türk olduğumuzu öğrenince farklı muamele ediyorlar... 3 günlük bosna ziyaretimde hem gezdim hemde yedim. Gezmiyorsak yemek yiyoruz demektir:) Hazır olun bol yemekli postun ilk fotoğrafıyla başlıyorum:)

Bu fotoğrafı paylaşmak istedim bu köprü Mimar Sinan'ı  öğrencisi Mimar Hayreddin tarafından 1566 yılında inşa edildi 1922 Bosna Hersek savaşında köprü tamamen yıkılmış ve bir türk iş adamı tarafıdan tekrar inşa edilmiştir.

Köprüye girerken bizi basamaklar karşılıyor ve köprünün çıkışına kadar devam eddiyor. Köprü ilk yapılırken 99 basamak varmış. Nedeni; köprüden geçerken insanlar Allah'ın 99 ismini zikretsin diye... Bu basamaklar insanlara bunu hatırlatmak için bu şekilde yapılış. Nasıl ince bir düşünce...
Savaştan sonra köprü tekrar yapıldığında 93 basanak yapılımş, buda 1993 savaşını unutmamak adına...

Misafir Sofram

Ani bir kararla davet ettiğimiz misafirlerimiz için hazırladığım masa. Neyseki yemek yapma aşamasında kızım uyuyordu, ve çok rahat hazıladım herşeyi... Daha düzgün fotoğraflar yayınlamak isterdim ama o kargaşada ancak bunu çekebildim. Bir yandan yemekleri hazırlamaya çalışırken, diğer yandan kurt gibi acıkan misafirlerimin bakışları altında ancak bu kadar oldu :)

Mantar Çorbası



Malzemeler:
250 gr. Kültür Mantarı
1 yemek kaşığı tereyağı
2 yemek kaşığı un
2'5 su bardağı su
1 su bardağı süt
Tuz

Hazırlanışı:
Orta boy bir tencerede tereyağını eritin ve unu ekleyin. Unu bir süre kavurun ardından suyu ilave edin. Un topak topak olursa ki benimki oldu, blendırdan geçirin yada süzgeçten geçirebilirsiniz. Su kaynayınca daha önceden yıkayıp küçük küçük doğradığınız mantarları ekleyin. Mantarlar piştikten sonra sütü ve tuzunu da ekleyerek bir taşım daha kaynatın ve ocağı kapatın. Üzerini nane ile süsleyerek servis edebilirsiniz.
Afiye Olsun...

25 Şubat 2012 Cumartesi

Jöleli Tavuk Göğsü Tatlısı


Malzemeler:
1 lt süt
1 su bardağı un
1 su bardağı şeker
2 çorba kaşığı mısır nişastası
1 çorba kaşığı margarin
1 Paket vanilya
1 paket jöle

Hazırlanışı:
1 lt. sütün içine unu, şekeri ve nişastayı ekleyerek kısık ateşte pişirin. Kaynamaya başladıktan sonra ocağı kapatın ve içine 1 kaşık margarini 1 pk vanilyayı ekleyin. margarin eriyene kadar iyice karıştırın. Daha sonra bir tepsiye dökün. Oda sıcaklığına geldikten sonra buzdolabına alın ve soğumaya bırakın. jöleyi yapmaya, tavuk göğsünü dolaba koyduktan en az yarım saat sonra başlayın çünkü jöleyi tatlının üzerine dömeden tatlının iyice soğuması gerekiyor. Jöleyi öceden yaparsanız yaptığınız kapta donabilir. Jöleyi pekette yazdığı gibi yapın. Ben dr oetker muzlu jöle kullandım. 2,5 su bardağı kaynar suda erittim. Jöleyi yaptıktan sonra onuda soğuyana kadar dökmeyin. Kaşıkla sürekli karıştırarak soğuma işleminin hızlılaşmasını sağlayabilirsiniz. Jöle soğuduktan sonra dolaba koyduğunuz tatlıyı çıkartın üzerine istediğiniz meyveyi koyarak süsleyin (ben muzlu jöle kllandığım için muz koydum) Daha sonra soğuyan sıvı jöleyi tatlının üzerine dökün ve tekrar dolaba koyun. Jöle donduktan sonra tatlı yenmeye hazır demektir:) Afiyet olsun...

24 Şubat 2012 Cuma

Fırında Elma Dilim Patates



   Tarif basit patateslerin kabuklaranı soyup elma dilimi şeklinde doğrayın. Elma dilim patates için küçük patatesler kullanırsanız şekilleri daha çok elma dilimine benzer :) ben sırf bunun için en küçük patateslerden alıyorum. Dilimlediğiniz patatesleri ister az miktarda yağla ve tuzla karıştırın, farklı birşey olsun dersenizde benim yaptığım gibi yağın içine yarım paket knorr sarımsak ve sirleri salata sosunu azıcık pul biberi ve tuzu döküp harmanlayın. Bu karışımı yağlı kağıt serdiğiniz fırın tepsisine yerleştirin. 180 dereceli fırında pişirin. Afiyet olsun...

23 Şubat 2012 Perşembe

Pırasa Yemeği



Malzemeler:
1kg Pırasa
1adet orta boy soğan (ben soğanı yemeklerde çok sevdiğim için bayağı büyük kullandım)
2 adet havuç
2 yemek keşığı salça
yarım çay bardağı pirinç
1 lt kaynamış su
Yağ
Tuz
Hazırlanışı:
Sıvı yağda küp küp doğradığınız soğanları kavurun. Ardından dilimlediğiniz havuçları da ekleyin. Bir süre daha kavurduktan sonra 2 yemek kaşığı salçayı ekleyin. Hemen ardından yıkayıp 1 parmak genişliğinde doğradığınız pırasalarıda ekleyerek hepsini harmanlayın. Üzerine 1 lt kaynamış su ekleyin. Kısık ateşte pişirin. Ocağa koyduktan 15 dk sonra yarım çay bardağı pirinci ekleyin. 30 dk. daha pişrin ve ocağı kapatın.


18 Şubat 2012 Cumartesi

Izgara Tavuk But



Aslında gayet basit tek ihtiyacınız olan 1 adet ızgara ve tavuk :) Ben but kullandım, butu bütün olarak değilde açılmış olarak alırsanız ızgarada daha güzel oluyor, ve her tarafı eşit olarak pişiyor. Ben tavukları knorr un sarımsaklı ve sirkeli salata sosuyla harmanladım tadı çok daha güzel oldu. Derince bir kabın içine biraz sıvı yağ tuzu ve salata sosunu koyup karıştırın. Tavukları bu sosa bulayıp ızgaraya koyun. Bu sosların farklı olanları da var. Henüz onları denemedim ama bu sos tavukta çok güzel oldu. Çok güzel bir tat kattı... Denemenizi tavsiye ederim...

15 Şubat 2012 Çarşamba

Sosisli Makarna


Malzemeler... diye başlamayacağım, resim herşeyi anlatıyor sanırım. Spagetti makarnaya 1 parmak genişliğinde kestiğiniz sosisleri geçirin ve haşlayın. İşte bu kadar :) Çocuklara makarnayı sevdirmenin yolu :) ve tabi normalde makarna yemeyen kocalarınıza da :)

Kalpli Pasta

 
Malzemeler:
Hazır kek
Krem şanti
Muz
Süt
Üzeri için ben böğürtlen sosu kullandım. İsterseniz damla çikolata yada meyve kullanabilirsiniz

Hazırlanışı:
Hazır kekin üzerine bıçakla kalp şeklini çizdim ve kestim. Kekleri arkalı önlü sütle ıslattım. Daha sonra alttaki parçanın üzerine sade krem şantiyi sürerek üzerine muz parçacıkları koydum. Dilerseniz mayve yerine damla çikolata da koyabilirsiniz. Ardından sütle ıslattığım diğer kek parçasını üzerine kapattım ve krem şantiyle kapladım. üzerine ben dr. Oetker böğürtlen sosundan kullandım. Burası sizin zevkinize kalmış. İstediğiniz gibi süsleyebilirsiniz...
Afiyet olsun...


14 Şubat 2012 Salı

Kaşarlı Pide


Malzemeler:
4 su bardağı un
1 paket kuru maya
1 çay bardağı süt
Kaşar peyniri (miktarı isteğinize bağlı, ama tabi bol kaşarlı mükemmel oluyor.
Bir turam tuz
Aldığı kadar
1 adet yumurta sarısı
Susam (isteğe bağlı)

Hazırlanışı:
Un ve mayayı derince bir kapta harmanlayın, daha sonra mayalı unun ortasını açarak sütü, bir miktar ılık suyu ve bir tutam tuzu koyup yoğurun. Kıvamı kulak memesi yumuşaklığında olacak ona göre suyu ekleyin. Hamuru ne kadar çok yoğurursanız o kadar iyi olur. Daha sonra hazırlamış olduğumuz hamuru 4 eşit parçaya bölerek üzerine bez kapatarak en az 1 saat bekletiyoruz. En az diyorum çünkü hamur ne kadar çok beklerse o kadar güzel oluyor. Ben yemek saatinden epeyce önce yoğurdum ve 3 saat beklettim... Ama aceleniz varsa 1 saatte yeterli olacaktır...
Daha sonra dinlenmiş hamuru alıp oklava ile uzunca açıyoruz. Fazla ince olmamasına özen gösterin, ince olursa pişerken hamur kuruyabilir. İnce uzun açtığınız hamurun ortasına boylamasına rendenmiş olan kaşar peynirini yerleştirin (peynirin arasına isterseniz sucuk da koyabilirsiniz, ben ikişer parça koydum) ve hamurun ortası açık kalacak şekilde kenarlarını kapatın. Hamurun kenarlarıma fırça yardımı ile yumurta sarısını sürün, bu hamurun kızarması için önemli. Dilerseniz üzerine susam da serpebilirsiniz ben susam da koydum güzel oldu. Daha sonra önceden ısıtılmış 180 derece fırında kenarları kızarana kadar pişirin. Fırında fazla tutmayın kenarları kızarınca hemen alın yoksa hamur kuruyup sert olabilir. Fırından çıkardığınız pidelerin kenarlarına hemen tereyağını sürün, bunu yaptığınız taktirde pidenin kenarları yumuşacık olacaktır. Sıcak servis yapın. Ben fırından çıkartır çıkartmaz sofraya koymuştum... Kaşar peynirini uzata uzata yedik:) Herkez bayıldı... :)

13 Şubat 2012 Pazartesi

Fırında Hamsi

Melzemeler:
1 Kg. hamsi
2 adet orta boy domates
3-4 adet biber
4-5 adet mantar
2 adet limon
sıvı yağ
tuz
Hazırlanışı:
Hamsiler ayıklanarak kılçıkları çıkarılır, tuz ile harmanlanır.

Fırın tepsisi yağlanarak hamsiler dizilir.
Üzerine donates, biber, mantar ve limon kasilerek dizilir.
Önceden ısıtılmış 180 derece fırında hamsiler pişene kadar pişirilir.
Afiyet Olsun...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...